【鮪漬(Tuna Zuke)】
小門 亜裕子(Buddha Bellies Tokyo)
材料 / ingredients
- 本生鮪 赤身 1さく
1 fillet of lean part of tuna
【漬タレ/Zuke sauce for marination】
(割合/ratio)
- みりん mirin 0.5
- 酒 sake 1
- 醤油 soy sauce 1.5
- 昆布 kelp 1piece
【酢飯】
- 炊きたて白飯2合に対し
steamed Japanese sushi rice 640g
- 黒酢 black vinegar 50ml
- 砂糖 sugar 15g
- 塩 salt 10g
作り方
- マグロを食べやすいサイズにスライス
Slice the tuna into one bite size - 漬タレの材料は一度沸かして冷ます
All the ingredients for the sauce should be in a pan then bring it to boil and cool down to the room temperature - 鮨酢は材料をよく混ぜシャリ切りをしておく
Mix the sushi vinegar ingredients in a bowl then mix well until it all dissolved. Mix with the sauce and steamy hot rice together then paddle well. - 漬タレに鮪を入れ、7-10分程度マリネする
Marinate tuna with Zuke sauce for 7-10 min - ペーパータオルでさっと水分を取り、握るか、丼もの、巻物にしていただく。
Dry the tuna with the paper towel to remove the excess sauce.
Put the sushi rice to make “rice bed” in a bowl then layout the marinated tuna on top or you can either arrange it into making maki roll / nigiri🍣
*丼ものや巻物にする場合は紫蘇、胡麻、分葱などを好みで酢飯に混ぜ込んでも良い。
If you like to add Shiso, spring onion and toasted sesame in/ on the sushi rice, it would give you some nice additional flavor.
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